PIACNAP = CSALÁDNAP

PIACNAP = CSALÁDNAP

“A piac fogalmán tágabb értelemben minden olyan helyet értünk, ahol egy vagy több jószág és a pénz cseréje zajlik. A csere lebonyolításához eladókra és vevőkre van szükség. Hagyományos értelemben a piacok vagy konkrét helyek, amelyek bizonyos árukkal való rendszeres kereskedést szolgálják

Mindenki számára mást jelenthet a piac fogalma.

Egy piac lehet a család, a barát, a régi emlékek vagy egy rossz nap lezárásának szinonímája. Ahogy belépsz bármelyik vásárcsarnokba, mint egy régi ismerős, úgy fogad. Miben rejlik tehát a modern világban a piaci hagyomány vagy a piaci közösség? A telefonokkal és laptopokkal átszőtt hétköznapokat képes megbontani egy olyan hely, amely az abszolút verbális és nonverbális kifejezésekre épül?

Minderre csak akkor kapunk választ, ha belevetettük magunkat a reggeli forgatagba. Illatos és lédús gyümölcsök, mosolygós arcok, kosárba kívánkozó termékek.

A modern embernek miért érdemes piacon vásárolnai?

1_ Friss és minőségi áru
A szezonálisan kapható gyümölcs- és zöldségkínálat alapvető az árusoknál: közeli termelőktől juthatsz idénytermékekhez. A jó árus ismérve a jó termék, hiszen a portéka minősége a kereskedő minősége. A Garay téri Piacon és a Klauzál téri Vásárcsarnokban egyaránt fontos a minőségi szolgáltatás, a lakosok teljes mértékű figyelembevétele.


2_Hangulat és közösség
A piacra járók nemcsak a hétköznapi szükségleteiket intézik el a piactéren, hanem régi barátokat ismernek az árusainkban. Ha nem ismerősök a kerületben, vagy nemrég költöztek a környékre, igen egyszerű szóbaelegyedni mindenkivel.


3_Egészséges és valódi termékek
A termények döntő többsége magyar a piacokon, így tehát ha hazai termelőktől vásárolsz, azzal őket juttatod jövedelemhez, ezzel csökkentve az ökológiai lábnyomodat, mivel nem kell országokon át megutaztatni az adott zöldséget, vagy gyümölcsöt csak azért, hogy megvásárolhasd. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb portékákhoz juthatsz, amelyek sokkal zamatosabbak. Érdeklődj a termelőnél, hogy mit ajánl!


4_Ökológiai lábnyom és hulladékmentes életmód
A tudatos élelmiszerfogyasztással, valamint a vásárlással járó környezetterhelés csökken, ha piacon vásárolsz. Itt nagy valószínűséggel helyi, néhány kilométer távolságból érkező terményeket találsz, amiket a magaddal vidd tárolókba is kérhetsz, így nem termelsz feleslegesen hulladékot. A tudatos vásárlás elengedhetetlen a tudatos életszínvonal kialakításához.


5_Kultúra és hagyomány
Szüleink és nagyszüleink megszokott hétvégi programja volt a piacolás, így gyermekként valószínűleg számtalanszor lábatlankodtunk mellettük. A hagyomány is így alakulhat ki bennünk: a piacra járás egy össznépi erő, amely vonzza a közösség apraja-nagyját. A piacok és vásárcsarnokok alapvető találkozóhelyet jelent a számunkra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük